! Anladım ki anlamak yetmiyor

her şey aynıdır, yalnızca biz farklı görürüz

-.---Yazılar e-postana gelsin ↓

e-postanızı yazın:


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Türk insanı, her domates yiyişinde aynı cümleleri sarf eder: 'Nerede eski domateslerin lezzeti'. Bu cümle artık eskide kalacak

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmaların 10 yıl önce başladığını belirterek, domatesin değişik renklerinden kaynaklanan özelliklerin tadına yansıdığının tespit edildiğini, bunun üzerine konu üzerine gidilerek çalışmalara başlattıklarını söyledi.



FOTOSENTEZ KAPASİTESİ ARTTIRILDI
Domatesin yeme kalitesini artırmak amacıyla çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydeden Aktaş, “Domatesin içerisinde bulunan genlerin daha aktif hale getirilmesi ve domatesin daha fazla klorofil sentezlemesi sağlanarak fotosentez kapasitesi artırıldı. Domatese daha fazla suda çözülebilir şeker, likopen ve diğer aroma maddeleri sentezlenerek, yeme kalitesi yükseltildi” dedi.

Domatesin tadını değiştirebilecek genetik yapıyı ortaya koymak istediklerini dile getiren Aktaş, şunları söyledi:
“Bunun da domatese renk veren klorofil maddesinde gizli olduğu tespit edildi. Domates, ham oluşum döneminde açık yeşil renkte. Yerli bir domatese baktığınızda bir kısmı koyu bir kısmı açık yeşil renkli. Ticari olarak yetiştirilen domateslerde klorofil oranı düşüktür. Ama yerli domateste daha farklı tad alırız. Bunun nedeni şeker miktarının, likopen oranının daha yüksek olmasıdır.”
Yaptıkları çalışmada domatesin bir kısmındaki koyu rengi domatesin tamamına yaymaya çalıştıklarını vurgulayan Aktaş, şöyle konuştu:
“Böylece domatesin her tarafı koyu renkli oldu ve açık yeşil domatese göre daha lezzetli domates elde edildi. Bu araştırma bize ilerleyen dönemlerde yapılacak ıslah çalışmalarında genetiği iyileştirerek ve domates içindeki bir geni meyvelerde sentezleyerek daha koyu yeşil renk almasını sağlayabilecek. Bu ürün genetiği değiştirilmiş bir ürün değil, genetiği iyileştirilmiş bir üründür. Domatesi yediğimiz zaman yerli domatesten bile daha lezzetli, aroması daha yüksek olacak.”(aa)

2 Yorum:

Düşlerimden İnciler dedi ki... 2 Ağustos 2012 23:21  

iyileştirmesinler hatta genetiği ile oynamasınlar , deney tahtasına döndük .Çocukluğumun domateslerini ,salatalıklarını ve hatta karpuzlarını özledim :(

uçurtma avcısı dedi ki... 3 Ağustos 2012 01:09  

gercekten denek olduk..

Konuyla ilgili düşüncelerinizi ekleyin↓

― Lütfen konuya yönelik yorum yapınız.
― Blog'a yönelik yorumlarınızı " Blog Yorumları " sayfasına bırakınız...
― Google Hesabı olmayanlar Yorumlama Biçiminden Adı / URL'yi veya ANONİM seçerek yorum yapabilir...

Son yorumlar

! Anladım Ki Anlamak Yetmiyor diyenler...

Yazıları

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :



... paylaşmak istedikleriniz varsa ...


Site içeriğine (M) ve konulara uygun olduğunu düşündüğünüz haberleri, görselleri, yazıları.. e-posta yoluyla bilgilerini yollayın paylaşalım.

.
..... Her şeyi değil, şeyleri paylaşan site ......